Di bawah resepi masakan untuk dikongsi..
Bahan bahan :
1 ekor Ayam ( dibelah 4 atau ketul 12 )
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 asam keping
Garam dan gula
1 cawan santan pekat
1 batang serai
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu bancuhan tepung gandum @ tepung jagung.
Cara-cara :
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia dan serbuk lada sulah.
- Ayam diperap dengan bahan yang dikisar. Dibiarkan untuk seketika.
- Kemudian, rebus sahaja atas api perlahan ( atau boleh juga dikukus atau dibakar terus. Susun dalam pemanggang dan bakar atas dapur arang).
- Tambahkan santan. Masak hingga pekat. Masukkan garam, gula dan asam keping.
- Apabila ayam tadi dilihat separuh masak, bakar atas pemanggang atau dengan dapur arang.
- Sambil2 tu boleh tambah lagi kuah untuk dipercikkan supaya ia meresap ke dalam ayam.
- Baki lebihan kuah dipekatkan dengan bancuhan tepung gandum atau tepung jagung.
- Ayam yang sudah siap dibakar, dihidangkan dengan kuah dan dimakan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment