Monday, March 14, 2011

BAGAIMANA TIDUR DAPAT 100 PAHALA MATI SYAHID!

Seorang yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur.Sekiranya dia tidur  mengikut Sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadat.Allah swt hanya akan terima ibadat yang dilakukan dengan ikhlas.Tidur adalah ibadat yang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. 
Ganjaran Allah swt untuk orang yang amalkan Sunnah sangat besar.Satu Sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga. Di dalam tidur sendiri ada banyak Sunnah.Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi SAW,dia hanya akan dapat kerehatan.Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.

Antara Sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Baca Al Fatihah,
Baca doa Sebelum dan selepas tidur.

 Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang     Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat.
Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. Baca Tasbih Fatimah.
Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan          dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? 

Subhanallah 33Kali

Alhamdulillah 33 Kali
Allahuakbar 33 Kali

4. Baca 4 Qul.
  
Belepas itu tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud.
Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu.
Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Keredaan.  

Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang           sebelum tidur.Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw
Dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.

Banyak lagi Sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur.Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.

Peringatan : Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki.Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.

Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap,dibawahnya Syaitan/ Jin Betina.Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain. 


Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa,Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita. Kemungkinan besar benih yang masuk bercampur dengan benih-benih Syaitan/ Jin.

Sekian untuk renungan kita bersama, renung-renungkan dan selamat beramal...

1 comment:

  1. Bagus artikel ini, alhamdulillah.

    Cuma mungkin ingin dikongsikan satu pembetulan. Hadith tentang menghidupkan sunnah dengan pahala 100 syahid itu adalah hadith dhaif jiddan (tersangat dhaif).

    Benar, penting kena cuba ikut sunnah nabi dalam apa jua urusan supaya akan diberkati dan diberi pahala insyaAllah. Cuma ganjaran 100 syahid itu tidak sahih jadi tidak perlulah kita sebutkan.

    Semoga Allah merahmati anda. Ameen!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...